Geschiedenis van de Coureur
RCMD De Coureur is voortgekomen uit een fusie tussen de RennersClub Schiedam (1934) en VRC De Coureur (1949) uit Vlaardingen. De fusie is tot stand gekomen door de inspanning van enkele leden, Gerrit Baars, Tom Steens en Ton de Vos, die reeds van beide verenigingen lid waren om zo één sterke wielervereniging in de regio Waterweg-Noord te vormen. De totstandkoming van het parcours nabij Maassluis in 1992 was er mede een aanleiding voor.
VRC De Coureur werd opgericht 1 januari 1949 door een aantal enthousiaste wielervrienden uit Vlaardingen. De heren Kormann (voorzitter), Karnaat (secretaris), Pols (penningmeester) en Heister (bedenker van de naam “Coureur” ) vormden het eerste bestuur.
Al voor 1949 waren er in Vlaardingen wielerclubs geweest. De laatste, “De Trekvogels”, is echter ter ziele gegaan en de renners uit Vlaardingen werden daarna lid van de Rennersclub Schiedam (opgericht in 1934). Bekend uit die tijd waren de wedstrijden rond het Mendelssohnplein in Vlaardingen. Vlaardingse renners die nationaal bekend geworden zijn waren Flip Vethaak (deelnemer Olympische Spelen 1936) en Piet de Vries (nationaal amateurkampioen in 1947).
De na de oorlog opgerichte VRC De Coureur hield als verzamelpunt ofwel clubhuis het Volksgebouw aan de Schiedamseweg aan. Maar eind zestiger jaren werd er een eigen clubhuis aan de Stephensonweg in de Vergulde Hand te Vlaardingen gebouwd. In de Vergulde Hand zijn daarna ook steeds de clubwedstrijden georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend evenement is toen ook ontstaan : De koppeltijdrit Vlaardingen - Maassluis - Vlaardingen, die nog steeds ieder jaar als seizoensafsluiting door de Coureur wordt georganiseerd.
Renners van de Coureur uit de jaren vijftig waren o.a. Adrie Drop, Tom Dangerman, Gebr. Knijnenburg, Jan Hoefnagel. De jaren zestig en zeventig : Sjaak Koevermans, Wim en Ruud Liebrechts, Peter HeisterDe jaren tachtig en negentig : René den Boer, Sjaak van der Lely, Aad van Asten, Ruud Christoffers, Connie Meijer, Hans Peter Meijer, Jaco Tettelaar.
Door het toenemende drukke verkeer in de Vergulde Hand werd het steeds gevaarlijker om daar de clubwedstrijden te organiseren. Het bestuur van de eind tachtiger jaren nam het initiatief om met het recreatieschap Midden Delfland een plan voor het ontwikkelen van een afgesloten parkoers uit te werken. Dit werk is bekroond met één van de mooiste parkoersen van het land, dat in 1992 officieel werd geopend. 2 Km afgesloten asfalt om iedere maandag- en woensdagavond de clubwedstrijden op te verrijden. Bovendien is dit parkoers aan de Vlaardingsedijk in Maassluis geschikt om ook nationale evenementen op te organiseren.
Om dit plan rond te krijgen was er ook meer financiële draagkracht nodig. Deze werd gevonden door te fuseren met de RC Schiedam. De vereniging waarvan de Coureur eens een afsplitsing was geweest, kwam nu weer terug. De naam van de nieuwe fusievereniging werd officieel Renners Combinatie Midden Delfland De Coureur. Het clubtenue werd overeenkomstig de kleuren van de twee fusieverenigingen opnieuw ontworpen. Het rood, geel en blauw van de Coureur op de voor- en achterkant en het geel en zwart van Schiedam als geblokte bies op de kraag, schouders en armen. Dit model is zo’n tien jaar het clubshirt geweest. In 2003 nadat er drie nieuwe clubsponsors kwamen, Rabobank Schiedam – Vlaardingen, BASF Agrodivisie en GAIA Bureau voor management, is er een nieuw clubshirt ontworpen waarin rood, geel, blauw en zwart nog steeds de kleuren waren.
In 2007 werd ook afstand gedaan van het rood, geel en blauw en werden deze kleuren vervangen door het oranje. Op het oranje-zwarte tenue prijken de namen van zes sponsoren : Rabobank Schiedam – Vlaardingen, BASF, Cees Boer Racespecialist, Gardner Facilitaire Dienstverlening, Hersbach Technische Handelsonderneming en Odysis Sportreizen. Daarnaast rijden de Elite Heren en Dames in een zwart gestreepte outfit gesponsord door Ton van Bemmelen Sports en Odysis Sportreizen. De continuïteit vooral wat betreft de sponsoring en het succes van het eigen clubparcours hebben er toe geleid dat De Coureur
weer gegroeid is naar meer dan honderd licentiehouders waaronder een sterke jeugdafdeling en een tandemteam voor visueel gehandicapten.
In 2009 stak de hele wielerclub zich in het blauwzwart. Op artistieke wijze werden de sponsornamen verwerkt in het nieuwe rock racing tenue. De sterke ledengroei en de grote aanwas bij de jeugd maakten dat er gezocht moest worden naar een derde hoofdsponsor. Het internationaal georiënteerde Maassluise bedrijf MTS Euro Products ( fabrikant en importeur van o.a. hygiënepapier, non-wovens, absorptiematerialen en poetslappen) ging met RCMD de Coureur een sponsorovereenkomst aan voor een periode van drie jaar. Op het blauwzwarte tenue staan nu de namen van onze sponsoren: Rabobank Schiedam-Vlaardingen, BASF, Euro Products, Hersbach Technische Handelsonderneming en Cees Boer Racespecialist.De elite heren rijden in een witte outfit met zwarte strepen, met daarop de sponsornamen Odwin.net fietsreizen, Ger-Bikes, Sunclub studio en General Fitness.
Tot en met 2021 heeft BASF de vereniging gesponsord.
Op het shirt en de broek staan in 2021 de namen van de nieuwe sponsors, maar ook de naam van BASF die in 2021 onze vereniging, na jarenlange sponsoring, nog voor één jaar steunt:
-
Kugeko (leverancier van kunststof kozijnen en deuren, vouwwanden, schuifpuien, serres, tuinkamers en zonwering uit Maassluis).
-
Talis Elektrotechniek (Elektrotechnisch installatiebedrijf voor de advisering, levering, installatie en onderhoud van uiteenlopende elektrotechnische installaties, communicatiesystemen en automatiseringsoplossingen uit Berkel en Rodenrijs).
-
Meerbouw Rotterdam BV (Integraal aannemer, van eerste tekening tot onderhoud. Vastgoedbeheer, verbouw en renovatie, nieuwbouw en verduurzaming uit Rotterdam). (een innovatief en toonaangevend internationaal chemiebedrijf).
2021 was een belangrijk jaar voor De Coureur. Het nieuwe clubgebouw is opgeleverd.
vanaf het moment van het in gebruik nemen van het parcours langs de Vlaardingsedijk in Maassluis bestond de wens om een eigen clubgebouw te realiseren langs het parcours. Na jarenlang sparen was het in 2021 eindelijk zover.
Het nieuwe clubgebouw staat er en De Coureur begint aan een nieuwe episode in haar jarenlange bestaan.