Trainingen
Afmelden:
Vaak zie ik afmeldingen voorbijkomen op whatsapp. Dit is natuurlijk een goede gewoonte, en prettig voor de trainers. Echter is vaak de tijd van afmelden relatief laat (na 5 uur). Ik spring op de fiets rond deze tijd, en daarna kijk ik eigenlijk niet meer op de telefoon. Daarnaast wil ik graag trainingen voorbereiden, en dit wil ik doen voor 4 uur/ half 5 op de dag van de training, want daarna ben ik bezig met omkleden en naar de training gaan. Gelieve dus ook afmeldingen te doen voor deze tijd, omdat het voor mij nu vaak een raadsel is of er 2-3 man komen trainen, of 12-15. Dit maakt qua wat te doen in een training een enorm verschil.
Twee keer trainen in de week:
Fysieke reden: Er zijn een aantal redenen waarom twee keer trainen in de week handig is. Een van deze redenen is fysiek. Het lichaam wilt na een inspanning herstellen, zodat het weer een volgende inspanning kan gaan doen. Wat het echter doet, is een buffertje aanleggen zodat het de volgende keer wat minder moe/kapot gaat. Dit verschijnsel wordt supercompensatie genoemd. Het lichaam compenseert voor de eerder geleverde inspanningen. Echter, als het lichaam merkt dat er niet binnen een bepaalde tijd (voor onze trainingen staat hier ongeveer +- 48 uur voor) weer een volgende prikkel (dus training) volgt, gaat dit buffertje weg, en kom je weer terecht op het niveau van training 1. Training 1 is dan niet helemaal nutteloos (want zonder training zou je dus achteruit gaan, letterlijk, en minder goed worden), maar het zorgt er ook niet voor dat je verbeterd. Twee keer trainen zorgt er dus voor dat je beter wordt, 1x trainen zorgt ervoor dat je niet achteruit gaat.
Het team: Wielrennen is in essentie een individuele sport. Je voert hem alleen uit, en je hoeft bijna geen verantwoording af te leggen aan iemand voor jou presteren. Voor het trainen van wielrennen is het wel heel handig als je met meerdere mensen traint. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste kan je je aan elkaar optrekken. Je hebt mensen met een hoger tempo waar je toch mee gaat fietsen. Ten tweede verbeterd het de techniek, omdat je vaardig moet zijn om in een groep te fietsen. Deze vaardigheid is ook met dopjes te trainen, maar dopjes bewegen niet uit zichzelf, en zorgen dus voor een andere vorm van stuurmanskunst.
Je vormt dus toch echt een team, waarin je met elkaar traint en elkaar beter maakt. Dit werkt twee kanten op: Als jij niet komt trainen, heeft een ander weer iemand minder om mee te trainen. Maar als die ander niet komt trainen, heb jij iemand minder om mee te trainen. Dit teamgevoel is in wielrennen vaak iets dat niet veel mensen hebben, wat logisch is. Maar toch iets waar we rekening mee kunnen houden.
De trainers: Ben, Matthijs of ik staan twee keer per week klaar om jullie een training te geven. Dit is vrijwillig en hier steken wij buiten de training ook tijd in om goede trainingen te verzorgen. Voor ons is het fijn als mensen er in principe gewoon zijn. Het kan altijd eens zijn dat je ziek bent, een schoolreisje hebt of op vakantie bent, dat is uiteraard geen probleem. Maar wij waarderen jullie aanwezigheid heel erg.
Materiaal
Eigen spullen bij je: In de afgelopen twee maanden ben ik ongeveer 2 a 3 trainingen zowat kwijt geweest aan het herstellen van lekke banden en ander materiaalpech. Dat de ketting er eens afschiet is geen probleem. Wat wel heel lastig is voor ons zijn lekke banden. De grote van de banden zijn voor iedereen weer anders (kleinste hebben een kleinere fiets en kleinere wielen bijvoorbeeld), en dit zorgt ervoor dat er niet altijd een binnenband aanwezig is voor de wissel. Nu heb ik dus een aantal keren van een fiets bij het clubgebouw een wiel gehaald, maar dit kost erg veel tijd, en zal ik dan ook niet meer doen. Iedereen is zelf verantwoordelijk om een binnenband bij zich te hebben en plakspullen en pomp. Er is altijd wel een ouder in de buurt die even kan helpen met het verwisselen van een band, en zo kunnen de trainers zich focussen op de training zelf.
Controleren van materiaal: Voor ouders en renner zelf (hoe ouder de renner, hoe meer deze zelf kan letten op zijn/haar materiaal) is het ook belangrijk om eens per week even de fiets langs te lopen. Er wordt nog wel eens gevallen, of in slecht weer gereden. Hierdoor wordt de fiets vies, of beschadigd hij. Daarnaast is er ook slijtage door het fietsen, en dit kan ook gevaarlijke situaties opleveren.
Controleer voor de training even de bandenspanning. Zo kan je zien of er nog genoeg lucht in de band zit en de velg de grond niet raakt. Controleer ook de remmen: Remmen deze nog voldoende? Zijn de remblokken nog goed? Ook moet je letten of ze goed op de velg remmen, en niet op de band.
Loop ook de ketting na, en maak deze schoon. Dit zorgt ervoor dat de fiets beter fietst, en ook dat de spullen minder snel slijten en dat scheelt weer geld.
Het verzet:
Vanaf juli 2015 wil ik dat iedereen rijdt met verzet dat hoort bij zijn/haar categorie. Of je nu wedstrijden rijdt of niet. Waarom: De KNWU heeft deze regels in het leven geroepen voor een aantal redenen. De eerste is fair play: iedereen met hetzelfde verzet zorgt ervoor dat er altijd eerlijk gestreden zal worden. De tweede is gezondheid: Kinderen die met volwassen verzetten rijden lopen kans om blessures op te lopen. Niet uitgegroeide lichamen kunnen niet hetzelfde doen als volwassenen, en daar moet rekening mee gehouden worden.
Een te licht verzet is ook niet goed: dit zorgt ervoor dat je zowel in de wedstrijden als in de trainingen niet presteert op het niveau dat je zou kunnen presteren. Je traint te licht en zal daarom minder snel vooruitgang boeken. Voor meer informatie over verzetten en hoe je deze kunt aanpassen kan je op de training een van de trainers aanschieten of even mailen met de jeugdcommissie (Lilian/Matthijs).
Ter afsluiting:
Dit zijn een aantal punten waar je op kunt letten. Als je wat meer informatie wilt over trainingen of hoe het er met jou kind voor staat kan je altijd langskomen op een training, of bellen/mailen. Ik ben bereid mee te denken in het geval er niet twee keer getraint (op de club) kan worden in de week, en hier oplossingen voor te zoeken.
Zijn er vragen dan hoor ik deze graag!
Thijs van Dam & Jeugdcommissie/Jeugdtrainers